Новини
07.02.2017
Зросли ціни на всі групи товарів
На початку 2017 року спостерігається висхідний ціновий тренд на продукти харчування. Зросли ціни на всі групи товарів. Фактор сезонності надав стимул для росту цін на овочі та фрукти. Однак, варто зазначити суттєво нижчий рівень цін на дану групу товарів порівняно з січнем 2016 року.
Вартість яловичини зросла на 5% за місяць, що пов’язано з низьким рівнем пропозиції, який в свою чергу був викликаний тривалим періодом свят. Вартість свинини майже не змінилася, в той час як курятина зросла на 1%. Волатильність цін на свинину, що спостерігалася в січні, зумовила боковий ціновий тренд. Вартість молока зросла на 4% через поступове збільшення виробничих витрат переробних підприємств та високі ціни на сировинне молоко. Ріст цін на решту продукції пов'язаний зі зниженням пропозиції на ринку, наприклад гречки, та підвищенню виробничих витрат за рахунок збільшення мінімальної заробітної плати.
«У лютому очікується продовження висхідного цінового тренду на овочі та фрукти під впливом фактору сезонності. Наразі спостерігається ріст закупівельних цін на живу худобу, що пов’язано з низьким рівнем пропозиції биків та корів високої вгодованості, наявністю експортних контрактів та зміною системи оподаткування, що має найбільший вплив на виробників продукції тваринництва. Тому в лютому очікується ріст цін на м'ясо в межах 5-7%. На решту продукції можливе незначне коливання цін в межах 2-3%», - прокоментував експерт аграрних ринків УКАБ, Євгеній Дворнік.
Довідка: Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» запроваджує щомісячний моніторинг цін на основні продукти харчування, а саме: овочі борщового набору, яблука, м'ясо, молоко, олію, цукор, гречану крупу та хліб пшеничний. Огляд буде виходити на початку кожного місяця з аналітикою двох попередніх місяців та прогнозом на поточний. Результати моніторингу отримані на основі цін оптових ринків.