Новини
04.09.2012
Замість м’яса скоро будемо їсти макарони
За результатами дослідження агентства AgriSurvey Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), собівартість виробництва свинини в Україні одна з найвищих у світі. Основною причиною є високі витрати на корми та енергоресурси. У той же час фахівці Стокгольмського міжнародного інституту водних ресурсів (SIWI) вбачають глобальну проблему в надмірному використанні ресурсів для виробництва м’яса.В довгостроковій перспективі вони прогнозують занепад культури споживання м’яса у світі.
Експерти SIWI стверджують, що споживання м’яса у світі найближчим часом ввійде в стагнацію. Причина проста – нестача ресурсів, у першу чергу води. Світове сільське господарство споживає приблизно вдвічі більше води, ніж усі інші види людської діяльності разом узяті. Так, для виробництва одного кілограма свинини потрібно 10000 літрів води. І якщо глобального скорочення виробництва зерна найближчим часом очікувати не варто, то з урахуванням зростання кількості населення планети і нестачі водних ресурсів у майбутньому, частка тваринного білка в раціоні людини зменшиться від 600 до 150 кілокалорій в день.
Така тенденція повинна викликати занепокоєння українських виробників м’яса. В першу чергу це стосується свинарів, оскільки свинина займає більшу частку в структурі споживання м’яса українцями, ніж, наприклад, яловичина.Так,питома вагасвинини у структурі споживання м’яса перевищує 30%, а яловичини – перебуває на рівні 15%.
У той же час собівартість виробництва свинини в Україні залишається доволі високою і співвідносною з європейськими показниками.«Згідно з результатами нашого дослідження, проведеного у співпраці з іноземними колегами, українські виробники свинини за собівартістю виробництва перебувають на одному рівні із підприємствами Німеччини, Ірландії та Бельгії, де витрати на виробництво 1 кг свиней в забійній вазі складають 1,5 євро. Основною статтею витрат українських свинарів є корми – до 70% у структурі собівартості при вирощуванні свиней другої категорії. При цьому витрати на оплату праці є вдвічі нижчими, ніж у ЄС», - зазначає Тарас Гагалюк, директор агентства "AgriSurvey" УКАБ.
Довідка:«Найбільші тваринницькі холдинги України: динаміка розвитку» - це щорічне дослідження Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», присвячене аналізу структурних змін та корпоративного управління у м'ясо-молочній галузі. Дослідження містить інформацію про ТОП-виробників молока, свинини, м’яса ВРХ та птиці; аналіз собівартості, маржинальності та рентабельності тваринницького бізнесу з розрахунками точок беззбитковості, технічної ефективності та віддачі від інвестицій; порівняльний аналіз витрат підприємств; а також аналіз макроекономічних аспектів, таких як вплив вступу Росії до СОТ та законодавства про ПДВ на розвиток м'ясо-молочної галузі України тощо.
Асоціація
Український клуб аграрного бізнесу
вул. Велика Житомирська, 20 А, оф.53
01025 Київ, Україна
Тел/Факс: +380 44 2014950, 51
www.agribusiness.kiev.ua
Тетяна Котик
Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) http://agribusiness.kiev.ua була заснована у 2007 році для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. УКАБ є унікальною платформою в Україні для налагодження ділових контактів між лідерами агробізнесу, підвищення ефективності їх роботи та налагодження діалогу з органами державної влади. УКАБ активно сприяє українським виробникам у встановленні та підтримці міжнародних ділових зв’язків. До складу Асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.