Новини
21.02.2011
В Україні зростає споживання фруктів та овочів
Протягом останніх трьох років споживання фруктів та овочів в домогосподарствах України в розрахунку на одну особу збільшилося на 10%. Такі ж тенденції відслідковуються і у багатьох інших країнах світу. Проте, середній рівень споживання фруктів та овочів на душу населення в Україні все ще залишається нижчим за світові стандарти. Навіть яблук середній українець споживає лише 9 кг в рік, тоді як в Росії та Білорусі цей показник складає 22 кг та 29 кг відповідно. Подальше відновлення економіки України та зростання доходів населення дозволяє прогнозувати продовження росту споживання плодоовочевої продукції.
У свою чергу зростання внутрішнього споживання фруктів та овочів повинно стати позитивним сигналом до подальшого розвитку вітчизняного плодоовочівництва і в першу чергу до виробництва в комерційному секторі. Адже на сьогодні більше 80% українських фруктів та овочів вирощується господарствами населення. Це призводить у більшості випадків до значної втрати врожаю внаслідок відсутності належної інфраструктури та розвинутої логістики. З іншої сторони, створення необхідної інфраструктури потребує значних капіталовкладень, що можуть бути посильними лише комерційним сільськогосподарським підприємствам.
Всі передумови необхідні для ефективного ведення комерційного плодоовочівництва, проблеми та перспективи даної галузі в Україні та світові тенденції на ринку фруктів та овочів були обговорені обговорені на ІІ Міжнародній конференції «Комерційне плодоовочівництво в Україні – 2011», що проводилася 16 лютого Асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу».
Під час конференції професор Університету ім. Гумбольдта, м. Берлін Вольфганг Бокельманн охарактеризує глобальні тенденції на ринку овочів та фруктів, та зробить наголос на зростанні важливості сертифікації і стандартизації продукції, ролі роздрібних продуктових мереж – дискаунтерів – на ринках фруктів та овочів.
Річард Розвадовські, керівник проекту «Надання послуг з управління двома ланцюгами додаткової вартості сільськогосподарської продукції в Україні», охарактеризує виклики та можливості для невеликих та середніх фермерів, що працюють в плодоовочевому секторі та окреслить найближчі перспективи для дрібних виробників у даній галузі.
В рамках сесії «Виробничі ресурси та технології» Сергій Гавришев (Директор департаменту плодової продукції «Сварог Вест Груп») охарактеризує ризики та можливості у вирощуванні фруктів та овочів, Мартін Галлер (Директор компанії «Фрутіка») зупиниться на потенціалі вирощування ягід фермерськими господарствами в Україні, Сергій Сипко (Президент холдингу «Агроф’южн») окреслить сучасні підходи у вирощуванні овочів, Олег Тодчук (Директор з розвитку «Індустріальної молочної компанії») ознайомить слухачів з технологіями і потенціалом виробництва картоплі.
Важливою частиною конференції буде обговорення питань логістики овочів та фруктів, потреб переробної галузі, вимог роздрібних мереж до свіжої продукції та можливостей України виходу на європейський ринок овочів та фруктів.
Додаткова інформація за тел.: +380 44 272-23-28
Прес-служба Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»
E-Mail: [email protected]
Христина Проців