Новини
24.12.2015
Українці викинуть на смітник 430 мільйонів гривень
За результатами щорічного опитування УКАБ, під час цьогорічних зимових свят українці викинуть на смітник продуктів харчування на 430 млн гривень. Порівняно із минулим роком ця цифра зменшилася на 21% і є найменшою за п’ять років проведення дослідження.
Половина з опитаних (51%, що на 8% більше, ніж торік) вважають, що з’їдять усе, що приготують для новорічного столу, третина (32%) з них переконані, що зіпсованої їжі буде не більше 10%, а решта респондентів припускають, що 10-20% продуктів все ж доведеться викинути.
«Порівняно з минулим роком кількість респондентів, які вважають, що викинуть не більше 10% продуктів, збільшилася удвічі. Враховуючи майже 50% зростання цін на продукти харчування та напої, зниження купівельної спроможності, ми можемо підсумувати, що новорічний стіл більшості українців буде «біднішим», ніж торік і вони ретельніше його плануватимуть», - розповів Євген Дворнік, експерт аграрних ринків УКАБ.
Більшість опитаних (79%) готові витратити на новорічний стіл до 1000 грн, 17% оцінюють вартість свого новорічного столу в межах 1000-3000 грн, і лише 5% респондентів планують витратити більше 3000 грн. Ці дані майже відповідають минулорічним, лише на 3% збільшилася кількість опитаних, що оцінюють вартість свого новорічного столу до 1000 грн.
Ще один аспект «новорічного дослідження» УКАБ стосувався найпопулярнішої страви на Новий рік – салату олів’є. Протягом останніх трьох років дослідження кількість опитаних, що планували готувати його коливалася незначно: 68% - у 2015 році, 67% у 2013-му та 63% - у 2014 році. Таким чином дві третини українців все ж планують ставити салат олів’є на святкові столи цього року. Проте, обійдеться українцях їх улюблений салат цього року у півтора рази дорожче, через зростання вартості усіх складників. Наприклад, вартість картоплі за рік зросла з 3,2 грн/кг до 6 грн/кг, моркви – з 2,9 грн/кг до 10,3 грн/кг та цибулі – 3,1 грн/кг до 10,1 грн/кг. Ціна на ковбасу у середньому підвищилася на 31% до 55,7 грн/кг, яйця подорожчали на 62% до 23,3 гривень за десяток. Ціни на консервований горошок та огірки зросли в середньому на 20-30%. Таким чином вартість 2 кг салату олів’є буде коштувати у середньому 80 гривень.
Нагадаємо, що Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» щороку, починаючи з 2011 року, проводить опитування на тему: скільки українці викидають їжі під час новорічних свят.
Загалом, за даними Організації продовольства і сільського господарства ООН (FAO), щорічно у світі псується близько 1,3 млрд. т продуктів харчування, а це близько однієї третини продукції, призначеної для споживання людьми.
Асоціація
Український клуб аграрного бізнесу
вул. Жилянська, 146, пов. 3
01032 Київ, Україна
Тел/Факс: +380 44 236 20 97, 79
Анна Фещенко
Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) http://ucab.ua була заснована у 2007 році для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. УКАБ є унікальною платформою в Україні для налагодження ділових контактів між лідерами агробізнесу, підвищення ефективності їх роботи та налагодження діалогу з органами державної влади. УКАБ активно сприяє українським виробникам у встановленні та підтримці міжнародних ділових зв’язків. До складу Асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.
Асоціація
Український клуб аграрного бізнесу
вул. Жилянська, 146, пов. 3
01032 Київ, Україна
Тел/Факс: +380 44 236 20 97, 79
Анна Фещенко
Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) http://ucab.ua була заснована у 2007 році для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. УКАБ є унікальною платформою в Україні для налагодження ділових контактів між лідерами агробізнесу, підвищення ефективності їх роботи та налагодження діалогу з органами державної влади. УКАБ активно сприяє українським виробникам у встановленні та підтримці міжнародних ділових зв’язків. До складу Асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.