Новини
07.11.2016
У листопаді можуть подорожчати м’ясо і молоко
У листопаді поточного року прогнозується поступовий ріст цін на овочі та яблука в межах 3-7 % через завершення піку збирання продукції. Також очікується підвищення цін на м’ясо, адже переробні підприємства починатимуть закуповувати продукцію для виготовлення ковбасних виробів на новорічні та різдвяні свята, що стимулюватиме збільшення попиту.
Можливий також подальший ріст цін на молоко під впливом підвищення вартості сировини та виробничих ресурсів та сезонного скорочення виробництва на 15%. Вартість цукру, олії та гречки буде відносно стабільною під впливом збільшення виробництва та розпалу сезону переробки. Також не очікується суттєвих змін у вартості хлібу.
Ціни на яловичину у жовтні, порівняно з вереснем, не зазнали значних змін через низький рівень торговельної активності та врівноваження попиту та пропозиції. У той же час, вартість свинини та курятини знизилась на 4% та 1% відповідно, що пов’язано зі скороченням попиту. У вересні спостерігався суттєвий ріст цін на свиней живою вагою, після чого попит і ціна на продукцію знизилися. Вартість яблук зросла через збільшення продукції більш дорогих сортів, що зумовило незначний ріст. Вартість молока у жовтні зросла на 4%, що було цілком очікуваним трендом, який сформувався під впливом росту цін на сировинне молоко. Наразі закупівельні ціни на молоко вищого ґатунку складає близько 8 грн/кг, разом з тим ціни на олію, хліб та гречану крупу не змінилися, цукор подорожчав на 2%.
Продукція |
Жовтень 2015 |
Вересень 2016 |
Жовтень 2016 |
Зміна за рік |
Зміна за місяць |
Картопля |
5,9 |
4,7 |
4,7 |
-21% |
0% |
Капуста |
10,3 |
3,7 |
3,9 |
-62% |
4% |
Морква |
10,4 |
4,3 |
4,2 |
-60% |
-1% |
Буряк |
7,6 |
3,5 |
3,8 |
-50% |
9% |
Цибуля |
10,7 |
4,7 |
4,4 |
-59% |
-7% |
Яблука |
9,1 |
9,0 |
9,6 |
5% |
7% |
Яловичина |
83,7 |
83,3 |
83,3 |
0% |
0% |
Свинина |
70,5 |
71,7 |
69,0 |
-2% |
-4% |
Курятина |
38,2 |
41,6 |
41,4 |
8% |
-1% |
Молоко |
11,6 |
13,0 |
13,5 |
17% |
4% |
Олія |
28,7 |
32,3 |
32,3 |
13% |
0% |
Цукор |
15,3 |
13,7 |
14,0 |
-8% |
2% |
Гречка |
23,5 |
27,2 |
27,2 |
16% |
0% |
Хліб пшеничний |
10,1 |
10,5 |
10,5 |
4% |
0% |
Дані: УКАБ
Довідка: Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» запроваджує щомісячний моніторинг цін на основні продукти харчування, а саме: овочі борщового набору, яблука, м'ясо, молоко, олію, цукор, гречану крупу та хліб пшеничний. Огляд готується на початку кожного місяця з аналітикою двох попередніх місяців та прогнозом на поточний.