Новини
23.09.2011
Ціновий пік на ринку м’яса минув
Високі ціни, що трималися на ринку м’яса в літній період, почали знижуватися, хоча на роздрібних цінах це суттєво ще не відобразилося. Основною причиною зниження послугувало збільшення пропозиції за рахунок початку реалізації на забій ВРХ.
«Перед зимовим періодом населення традиційно вибраковує худобу виходячи із обсягів заготовлених на зимовий період кормів, - вважає виконавчий директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Єлизавета Святківська. – Окрім того, активізувався імпорт свинини із країн Європи». Так у липні і серпні 2011 року було імпортовано понад 10 тис. т за місяць, тоді як у попередні місяці імпорт не перевищував 5 тис. т за місяць, і, якщо у літні місяці суттєвого впливу на ціни імпорт ще не мав, то вже у вересні ціни почали знижуватися.
На думку експертів УКАБ, причиною високих цін у літній період послугувало скорочення пропозиції м’яса за рахунок зменшення обсягів реалізації на забій свиней та ВРХ, при тому, що загальні обсяги реалізації м’яса на забій станом на 1 вересня 2011 року зросли на 5,6% проти аналогічного періоду минулого року.
«Сьогодні ріст пропозиції відбувся за рахунок виробництва м’яса птиці, - повідомила Є. Святківська. - При цьому поголів’я ВРХ та свиней продовжує скорочуватися». Якщо ситуація в скотарстві давно є критичною, то скорочення поголів’я свиней стало наслідком проблеми з кормами та низькими цінами на свиней наприкінці 2010-початку 2011 року, коли дрібні та середні фермери здавали на забій не тільки свиней, а й маточне поголів’я. Відповідно вже у другому кварталі 2011 поголів’я свиней почало знижуватися, і на 1 вересня 2011 скоротилося у всіх категоріях господарств на 3,2% до 8,1 млн. голів. Поголів’я ВРХ також скоротилося у порівнянні із минулим роком на 3,2% до 5,1 млн. голів.
«Ціни на ринку свинини вже почали знижуватися і складають 27,5-28 грн/кг за напівтуші другої категорії, тоді як в літній період їх вартість сягала 29-31 грн/кг. Яловичі напівтуші практично не переглядалися в ціні, оскільки на них меншою мірою впливає наявний імпорт м’яса, ціна становить 35-36 грн/кг за великовагових бичків. На фоні попереднього подорожчання інших видів м’яса зростання попиту на курятину утримує ціни на порівняно високому рівні - до 18,5-19,2 грн/ кг, тушка», - повідомили в УКАБ.