Новини
25.11.2010
Прийняття Податкового Кодексу може викликати зростання цін на ринку м'яса
У листопаді поточного року закупівельні ціни на худобу та птицю у живій вазі стабілізувалися після їх зростання у вересні і зниження у жовтні. Сьогодні на ринку м'яса практично не відбувається істотних цінових коливань і швидше за все така ситуація збережеться до кінця року, за винятком передсвяткових днів.
«Основні цінові коливання спостерігалися на ринку свиней», - говорить виконавчий директор УКАБ Єлизавета Святківська. За її словами, у вересні, після перегляду собівартості, підприємства підняли ціни на свиней у живій вазі до 16,8 грн/кг (друга категорія), а вже у жовтні середня ціна становила 14,9 грн/кг. У листопаді ціни на свиней зафіксувалися на рівні 13,8-14 грн/кг, і, швидше за все, збережуться в такому ціновому діапазоні до кінця поточного року.
Основна причина зниження цін, незважаючи на збільшення виробничої собівартості, - низький платоспроможний попит при збільшенні пропозиції з боку сільгосппідприємств. Так, станом на 1 листопада, поголів'я свиней в сільськогосподарських підприємствах зросло на 12,4% до 3,74 млн. голів. У цілому поголів'я свиней збільшилося на 11,6% до 8,52 млн. голів. Зниження прибутковості вирощування свиней змушує виробників вирізати поголів'я, що сприяє зростанню пропозиції свинини на ринку, але в середньостроковій перспективі може спровокувати і зростання цін через скорочення пропозиції свиней.
Ситуацію може посилити прийняття Податкового кодексу, згідно з яким передбачається субсидування виробників у перерахунку на голову корови за рахунок акумульованих у спецфонді держбюджету коштів податку на додану вартість (ПДВ). За розрахунками УКАБ, скасування дотацій через м'ясопереробні підприємства може привести до подорожчання їх продукції на 7% навіть при незмінних цінах на м'ясну сировину.
«За нашими підрахунками, питома вага дотацій у вартості м'яса, реалізованого в живій вазі сільськогосподарськими підприємствами, становила у 2009 р. 4,24%, господарствами населення - 14,93%. Якщо підтримка через м'ясопереробників буде скасована, то існує ризик втрати прибутковості виробниками в тих же межах. Це означає підвищення цін на м'ясо, що поставляється на переробку в середньому на 7%», - стверджує експерт УКАБ з ринків тваринницької продукції Тарас Гагалюк.
Прес-служба «Українського клубу аграрного бізнесу»