Новини
26.02.2019
Х Голландсько-український агробізнес-форум з професійного картоплярства
19 лютого 2019 року відбувся вже десятий Голландсько-український форум з професійного картоплярства в рамках ділової програми Міжнародної спеціалізованої виставки «АгроВесна 2019». Форум організували Посольство королівства Нідерланди в Україні, Українська асоціація виробників картоплі, асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та агентство UCABevent.
У форумі взяли участь ключові експерти ринку: представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужби України, УАВК, Міністерства сільського господарства, природи та якості харчових продуктів Королівства Нідерландів. В ході доповідей були розглянуті найактуальніші питання ситуації на ринку картоплі України (результати 2018 року, основні проблеми сектору, аналіз помилок, перспективи на 2019 рік), тенденції на світовому ринку та можливості для українських виробників.
За словами виконавчого директора Української Асоціації виробників картоплі Оксани Руженкової, 2018 рік нарешті показав позитивну динаміку за останні роки стагнації, пов'язаної з обмеженнями експорту на російський ринок. Вперше імпорт української картоплі зацікавив трейдерів з Македонії, Сербії та Албанії.
В Україні виробляється 5% світового обсягу картоплі. За даними Мінагрополітики України,у 2018 валове виробництво картоплі становило 22,5 млн т з середнім показником урожайності 171 ц/га. Середня урожайність картоплі на професійних господарствах склала 35-40 т/га. Підвищення ефективності вирощування картоплі – пріоритетне питання розвитку галузі і збільшення експорту, проте впровадження інноваційних технологій у сучасних умовах ускладнюється фактом, що більше 95% земель, відведених під вирощування картоплі, оброблюються індивідуальними власниками, а не середніми виробниками. Це спричинює й інші труднощі для розвитку картоплярства в Україні, а саме: вирощування продукції з власноруч вирощеного насіння, а не придбаного у сертифікованих господарств, невміння виробників кооперуватися для покриття великих експортних замовлень, повільне розширення виробничих площ під картоплю на переробку, брак нових стандартів в галузі картоплярства.
В той час як обсяги виробництва картоплі в Україні не суттєво, але зростають, його споживання в Україні зменшується, – оприлюднює результати дослідження компанії Клеффман Групп «Перспективи розвитку галузі переробки картоплі» Оксана Антонова. Привабливими для нарощування експорту картоплі наразі є країни Африки та Азії. Реалізації потенціалу України як світового експортера картоплі станом на сьогодні заважають: брак напрацьованого механізму транзиту «невиїзної» української картоплі, невідповідність якості української картоплі, зокрема, запитам африканського ринку та технічні обмеження в експорті великих партій картоплі.
Зважаючи на результати 2018, УАВК прогнозує, що у 2019 році під картоплю буде відведено близько 9 057 га, що на 25% більше, ніж в попередній рік. Виробничі площі виробники мають намір, в першу чергу, засадити власним насінням. В поточному році уже зросла кількість господарств, які виявили намір встановити ділянки, вільні від карантинних організмів: 14 господарств в 2019 році проти 9 у 2018.