Новини
23.02.2009
Економіка сільського господарства в умовах кризи може зазнати суттєвих змін
Реальні (порівняльні) ціни на сільськогосподарську продукцію знижувались протягом ХІХ і ХХ сторіч у зв’язку із тим, що зростання продуктивності випереджало зростання попиту, однак є всі підстави стверджувати, що цей час близький до завершення. Про це йтиметься в доповіді професора Альфонса Бальмана (Інститут аграрного розвитку в Центральній та Східній Європі) на конференції "Вплив фінансової кризи на харчову промисловість – виклики та можливості для торгівлі та інвестицій", що відбудеться 25 лютого 2009 року в Києві. Зокрема, в період з 1967 по 1982 роки врожайність пшениці в світі зростала в середньому на 2-3% щорічно, в той час як в 1997-2020 роках, за очікуваннями, вона збільшуватиметься на 1,5-2% щорічно.
Іншим важливими аспектами розвитку агропродовольчого сектору, що розглядатиметься на конференції, є постійне зростання капіталомісткості виробництва (на відміну від трудомісткого сільського господарства минулого), оцінка ефекту так званої "пастки перевиробництва" (при низьких цінах виробництво все одно триває, що стримує їх зростання) та ефекту "бігової доріжки" (зростання продуктивності –зниження цін – необхідність додаткового зростання продуктивності).
Окрему увагу буде приділено впливу кризових явищ, зокрема структурним проблемам (швидкозростаючі фірми найбільше незахищені) та можливостям використання опціонів при інвестуванні, а також реальним причинам економії масштабу (покращення управління чи зниження витрат на обладнання).
Нагадаємо, що конференція "Вплив фінансової кризи на харчову промисловість – виклики та можливості для торгівлі та інвестицій" відбудеться 25 лютого 2009 року з 10:00 до 14:00 в рамках проведення виставки "Продекспо" (Павільйон №1, конференц-зал №3).
Прес-служба УКАБ