Новини
02.03.2023
Цукрові буряки: як отримати максимум цукру з гектара?
2 березня триденний інтенсив “PRO. Ефективні технології: соняшник, соя, цукровий буряк” завершився лекцією “Повернення “солодких”: головні технологічні проблеми при вирощуванні цукрових буряків” від головного агронома з вирощування цукрових буряків агропромислового холдингу “Астарта-Київ” Алішера Нурмухаммедова.
Під час лекції було обговорено вплив на врожайність різноманітних чинників, запропоновано варіанти того, як мінімізувати негативні впливи та максимізувати позитивні, розглянуто питання внесення добрив та ЗЗР під цю культуру, виокремлено головні помилки у вирощуванні цукрових буряків. Перш за все, Алішер Нурмухаммедов пояснив, чому аграріям варто звернути увагу на цукрові буряки: “Цукровий буряк — високоінтенсивна та високорентабельна культура, дає чи не найвищий прибуток з гектару серед усіх традиційних для України культур. До того ж, є чудовим попередником для більшості культур, оскільки сприяє підвищенню врожайності наступної культури. Порівняно з зерновими й овочевими культурами у 2-4 рази ефективніше використовує вологу й дуже плідно використовує азотні добрива”. Однак, для отримання прибуткового врожаю необхідно подолати певні технологічні труднощі, а саме: виснаження та погіршення якості ґрунтів у коротких сівозмінах; висока чутливість до недоліків технології та строків проведення робіт; висока чутливість до забур’яненості; підвищена чутливість до гербіцидів із діючими речовинами класу сульфанілсечовини та імідазолінів; доволі складний контроль шкідників та хвороб, які дуже “полюбляють” саме цукрові буряки. Крім цього, культура потребує значних витрат на виробництво та спеціальної “бурякової” техніки на висококласному обладнанні. Задля вирішення проблемних питань та зменшення фінансових витрат сільгоспвиробникам у вирощування цукрових буряків потрібно враховувати наступні аспекти: “Якщо говорити про місткість цукру, то у листі утворюється велика кількість цукру, основна частина якого йде на ростові процеси, однак коли вегетативний ріст уповільнюється, цукор починає запасатися в коренеплоді. При внесенні добрив не потрібно забувати, що підвищення норми азоту не завжди сприяє зростанню врожайності, проте різко зменшує цукристість, за яку відповідає фосфорно-калійне підживлення. Однак, найвідповідальніший процес – сівба: тільки якісна сівба створює передумови для використання генетичного потенціалу продуктивності гібридів і одержання найвищого збору цукру з одного гектара”, – підсумовує головний агроном з вирощування цукрових буряків агропромислового холдингу “Астарта-Київ”. Інтенсив “PRO. Ефективні технології: соняшник, соя, цукровий буряк” організований освітнім проєктом “Агрокебети” разом з асоціацією “Український клуб аграрного бізнесу” та агенцією UCABevent. Інформаційними партнерами заходу є видання: АгроЕліта, журнал Agroexpert, Agri-Gator, Seeds, агрожурнал "Зерно", Aggek, GrowHow.