Новини
22.01.2010
Перспективи українського ринку свинини стримуються імпортом
Перспективи українського ринку свинини залежатимуть від обсягів імпорту цієї продукції, в першу чергу з Європейських країн. Про це йдеться в доповіді «Український ринок м’яса свинини – відновлюється чи регресує?» виконавчого директора Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Єлизавети Святківської яка виступатиме в рамках Голландсько-українського форуму аграрного бізнесу «Якість продуктів харчування - ключ до успіху в агропромисловому секторі», що відбудеться 3 лютого в рамках виставки «Інтерагро 2010».
За попередніми оцінками імпорт свинини в 2009 році склав 140 тис. т, при власному виробництві на рівні 500 тис. т в забійній вазі. «Суттєве зростання вітчизняного виробництва стримує низька купівельна спроможність внутрішнього ринку та все ще досить висока собівартість виробництва вітчизняної свинини у частини виробників у порівнянні з європейськими країнами», - говорить Є. Святківська. Звичайно, найнижчі витрати на виробництво в Бразилії, Канаді та США де низькі затрати на основні засоби (зокрема, на спорудження та утримання будівель), хоча порівняно низькими затрати є і в Данії.
Рівень цін що зберігався в Україні протягом останніх двох років став стимулом до нарощування поголів’я і таким чином на 1 січня 2010 року сільгосппідприємства збільшили кількість свиней на 20 % у порівнянні із аналогічним періодом 2009 року.
«Зважаючи на обмеженість ринку збуту темпи нарощування поголів’я можуть уповільнитися в поточному році, але скорочення виробництва яловичини та імпорту всіх видів м’яса залишаються все ще вагомим стимулом до нарощування виробництва, - говорить Є.Святківська. - Тим паче, що українці традиційно надають перевагу свинині перед яловичиною».
Подальше зростання ринку буде залежатиме від формування преміум сегменту охолодженого м’яса, йдеться в доповіді експерта УКАБ. «В 2009 році основні виробники свинини акцентували свою увагу на виробництві м’ясних та беконних порід свиней за сучасними технологіями і в питаннях технології більшість все ще проходить період пошуку оптимальних раціонів і співвідношення якість-ціна. Ще не напрацьовано торгових марок, і можливо, кризовий рік був не найкращий для цього, але подальший розвиток виробництва свинини можливий за принципом розвитку ринку курятини, що очевидно ми спостерігатимемо в найближчі кілька років» - говорить Є. Святківська.
Дізнатися більше про перспективи ринку свинини можна відвідавши Голландсько-український форуму аграрного бізнесу «Якість продуктів харчування - ключ до успіху в агропромисловому секторі», що відбудеться 3 лютого в рамках виставки «Інтерагро 2010».
Програма заходу - завантажити
Прес-служба УКАБ