Новини
16.10.2009
Молокопереробники все більше довіряють якісному молоку з сільгосппідприємств
Незважаючи на те, що частка господарств населення в загальному виробництві молока в Україні залишається на рівні близько 80%, його надходження на переробку поступово знижується. Так, ще минулого року частка домогосподарств в поставках молока на переробку, за даними Держкомстату, була на рівні 63%. На сьогоднішній день даний показник знизився до 54%.
«Незважаючи на те, що середня ціна на молоко від сільгосппідприємств вполовину вища від закупівельної ціни в господарствах населення, молокопереробні компанії схильні інтенсивніше співпрацювати з товарними господарствами. – коментує експерт аграрних ринків УКАБ Інна Ільєнко. - Звичайно, існують певні відмінності в структурі закупівель по регіонам України. Так, в західних регіонах все ж таки частка господарств в структурі поставок більш суттєва, ніж в східних, північних, центральних регіонах. Але тенденція залишається незмінною.»
Звичайно, до цього варто додати нарощування виробництва молока в сільгосппідприємствах, адже його реалізація на переробку за 9 місяців поточного року зросла на 9%. В цей же час, надходження від домогосподарств знизилося на чверть.
Щоправда, дається взнаки зниження об’ємів виробництва молочних продуктів, що звичайно позначається на зменшенні загальних об’ємів закупівлі молока на переробку – на 13% за січень-вересень 2009 року у порівнянні з відповідним періодом попереднього року.
«Поступова переорієнтація молокопереробної галузі України на молоко з вищими показниками якості та безпечності підвищує конкурентоспроможність нашої галузі на міжнародних ринках, сприятиме покращенню іміджу серед вітчизняних споживачів», – підсумовує Інна Ільєнко.
Довідково: більше детально сучасні тенденції в молочній галузі а також питання її конкурентоспроможності на міжнародній арені будуть розглянуті на конференції «Результати впровадження системи порівняльного аналізу сільськогосподарських підприємств agri benchmark», яка відбудеться 25 листопада 2009 року.